15.14 Muutoslain muuttaminen ja kumoaminen ennen sen voimaantuloa sekä voimassa olevan lain muuttaminen ennen aikaisemmin annetun muutoslain voimaantuloa
15.14.1 Yleistä
Jos muutoslaki ei ole vielä tullut voimaan, on haluttaessa muuttaa oikeustilaa tarkasteltava muutamaa erilaista tilannetta. Lain voimaantulo voi riippua esimerkiksi kansainvälisen sopimuksen hyväksymisestä, ja laki on sen vuoksi säädetty tulemaan voimaan valtioneuvoston asetuksella tai erikseen lailla säädettävänä ajankohtana.
Alajaksoissa esitetty pätee vastaavasti asetuksiin, mutta tällaiset tilanteet harvoin realisoituvat asetusten kohdalla, koska asetukset tulevat tyypillisesti voimaan pian säätämisensä jälkeen.
15.14.2 Muutoslailla voimaan tulevan oikeustilan muuttaminen ennen muutoslain voimaantuloa
voimassa oleva laki (laki 1) muutoslaki, joka ei ole vielä
tullut voimaan (laki 2)
________l_______________________________l__
Jos halutaan muuttaa vain sitä oikeustilaa, joka tulisi voimaan jo annetun muutoslain (laki 2) myötä, muutokset voidaan kohdistaa muutoslakiin (laki 2). Tässä tapauksessa laaditaan laki (laki 3) muutoslain (laki 2) muuttamisesta.
Jos muutokset kohdistuvat useaan lainkohtaan, on kuitenkin oikeustilan selkeyden vuoksi syytä kumota muutoslaki (laki 2) erillisellä lailla ja antaa kokonaan uusi muutoslaki (laki 3).
Viimeksi mainitussa tapauksessa laaditaan kaksi lakia:
1) laki – – muuttamisesta annetun lain (laki 2) kumoamisesta (kumoamislaki);
ja
2) laki – – lain (laki 1) muuttamisesta (laki 3).
Uudella muutoslailla (laki 3) toteutettavat muutokset kohdistetaan alkuperäiseen lakiin (laki 1), sellaisena kuin se on voimassa (mahdollisine myöhempine muutoksineen).
Jos uudesta muutoslaista (laki 3) halutaan väliaikainen, muutoslain voimassaololle säädetään määräpäivä esimerkiksi seuraavasti: Tämä laki tulee voimaan valtioneuvoston asetuksella säädettävänä ajankohtana ja on voimassa 31 päivään joulukuuta 2015.
15.14.3 Väliaikaisella lailla kumoamisen kielto
Väliaikaisella lailla ei saa kumota mitään. Kumotut lainkohdat eivät ”herää henkiin” lain voimassaoloajan päättyessä.
15.14.4 Ennen muutoslain voimaantuloa vallitsevan oikeustilan muuttaminen
Jos halutaan muuttaa jo ennen muutoslain (laki 2) voimaantuloa vallitsevaa oikeustilaa, muutokset kohdistetaan voimassa olevaan lakiin (lakiin 1 eli alkuperäiseen lakiin, sellaisena kuin se on voimassa mahdollisine myöhempine muutoksineen).
Tällöin on kuitenkin ehdottomasti muistettava varmistaa, että muutokset (laki 3) eivät miltään osin koske samoja lainkohtia kuin aiemmin annettu, myöhemmin voimaan saatettava muutoslaki (laki 2). Jos ne eivät koske, riittää sen varmistaminen, että muutettu oikeustila kokonaisuudessaan pysyy halutun kaltaisena myös aikaisemmin annetun muutoslain (laki 2) tullessa voimaan.
Jos muutettavaksi (laki 3) tulee osaksikaan samoja lainkohtia kuin ne, jotka kumotaan tai muutetaan taikka joita lisätään aikaisemmin annetulla, myöhemmin voimaan tulevalla muutoslailla (laki 2), on huomattava, että ainakaan nämä lainkohdat eivät voi olla ”voimassa samaan aikaan” kuin myöhemmin annettavalla lailla (laki 3) muutettavat.
Oikeustila on järjestettävä halutun kaltaiseksi:
1) kohdistamalla muutokset voimassa olevan lain (laki 1) lisäksi muutoslakiin (laki 2)
– laki – – lain (laki 1) muuttamisesta (laki 3) ja
– laki – – lain muuttamisesta annetun lain (laki 2) muuttamisesta (laki 4); taikka
2) muuttamalla voimassa olevaa lakia (laki 1) ja kumoamalla aikaisemmin annettu, myöhemmin voimaan saatettavissa oleva muutoslaki (laki 2)
– laki – – lain muuttamisesta (laki 1) ja
– laki – – lain muuttamisesta annetun lain (laki 2) kumoamisesta (kumoamislaki).
Muun muassa ehdotettavan muutoksen laajuudesta riippuu, kumpi ratkaisu on lakiteknisen selkeyden kannalta suositeltavampi. Jos muutos toteutetaan ”pelkästään” muuttamalla voimassa olevaa lakia, on huomattava ehdottaa muutoslaki kumottavaksi (ks. jaksot 15.15 ja 22).
15.14.5 Ennen muutoslain voimaantuloa vallitsevan oikeustilan muuttaminen väliaikaisesti
Jos ennen muutoslain (laki 2) voimaantuloa vallitsevaa oikeustilaa halutaan muuttaa vain väliaikaisesti ja väliaikainen muutos halutaan kohdistaa osaksikaan samoihin lainkohtiin kuin aikaisemmin annettu, myöhemmin voimaan tuleva muutoslaki (laki 2), on ensinnäkin huolehdittava siitä, että väliaikaisesti voimassa olevaksi laadittavan muutoslain (laki 3) voimassaoloaika päättyy viimeistään aikaisemmin annetun muutoslain (laki 2) tullessa voimaan. Muussa tapauksessa on vaara, että samoja lainkohtia on samanaikaisesti ”voimassa” eri sisältöisinä. Jos on tarkoitus, että voimassaoloaika päättyy samalla, kun aikaisemmin annettu muutoslaki (laki 2) tulee voimaan, voimaantulosäännös on suositeltavaa kirjoittaa seuraavasti: Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä helmikuuta 2014 ja on voimassa päivään, jona ”tämän lain” muuttamisesta annettu laki (”9999/2013”) tulee voimaan.
Jos väliaikainen muutoslaki (laki 3) halutaan olemaan voimassa määräajan, jonka kuluessa aiemmin annettu muutoslaki (laki 2) saatetaan saattaa voimaan, tilanne voi olla ongelmaton vain, jos muutoslait (lait 2 ja 3) eivät osaksikaan koske samoja lainkohtia. Niiltä osin kuin ne koskisivat samoja lainkohtia, muutokset ovat toteutettavissa vain, jos ne ovat kummassakin laissa samansisältöiset. Määräajan voimassa olevaksi ehdotettavaa lakia valmisteltaessa on muistettava myös väliaikaisen kumoamisen kielto. Väliaikaisella lailla ei saa kumota ainuttakaan lainkohtaa. Kumoaminen on lopullinen toimi ja, jos kertaalleen kumottu sääntely halutaan uudestaan voimaan, asiasta on annettava uudet säännökset.
[15.14.6]
[Ohje on poistettu]